Cengiz Üstün Ahiliğin Anadolu'daki önemine değindi

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cengiz Üstün Ahiliğin Anadolu'daki önemine değinerek, "Ahi Evran devrinin zanaatkarlarını denetleyen bilge bir kişiliktir" dedi.

Gündem Yayın: 21 Eylül 2023 - Perşembe - Güncelleme: 21.09.2023 23:29:00
Editör - Yüksel Elçi
Okuma Süresi: 2 dk.
121 okunma
Takip EtGoogle News

"AHİLİK BİR ESNAF TEŞKİLATIDIR"

Esnaf ve zanaatkarlardan oluşan teşkilat hakkında, Ahilik (Ahiyân-ı Rum), Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatı olduğunu dile getiren Üstün, "Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Alevî-Bektâşî Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir." dedi.

 

"KENDİ KURALLARI OLAN TOPLUMSAL BİR KURUM"

Üstün efsanenin mesleğine değinerek, “Ahi Evran’ın ‘Temel mesleği Dabbaklık’tır. Kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir, ayrıca Ahi Evran'a Ahi Baba da denir." Dedi.>>Evren Atcı - Mustafa Kılınç - Hüseyin  Er

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.