KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ATSO'da iş dünyasına hitap etti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, beraberindeki KKTC heyeti ile birlikte Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

Gündem Yayın: 24 Ekim 2023 - Salı - Güncelleme: 24.10.2023 16:40:00
Editör - Yüksel Elçi
Okuma Süresi: 14 dk.
158 okunma
Takip EtGoogle News

ATSO’da Afyonkarahisar iş dünyasına hitap eden Tatar, önemli mesajlar verdi. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın İş Dünyası Buluşması’nda Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Av. İbrahim Yurdunuseven ile Dr. Hasan Arslan, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Numan Yöner, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, KKTC Cumhurbaşkanı Yaveri P. Binbaşı Hamit Soybir, KKTC Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Fatma Arşehit Soykan, Kuzey Kıbrıs Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Deniz, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, İl Jandarma Komutanı Tolga Yağan, İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ali Rıza Gürakar, ATSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, Meslek Komiteleri Üyeleri ve iş insanları katıldı.

 

ATSO’DA İLK KEZ BİR CUMHURBAŞKANI

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açış konuşmasını ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser gerçekleştirdi. Serteser, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Başbakan iken Odamız’a teşrif etmişti. Bugün Odamız’da bir KKTC Cumhurbaşkanın resmi programını düzenleme şerefini yaşıyoruz. İlimiz ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından ilk kez resmi olarak ziyaret ediliyor. Daha önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Merhum Rauf Denktaş, Cumhurbaşkanlığı’nı bıraktıktan sonra ilimize gelmiş ve Büyük Taarruz emrinin verildiği Kocatepe’ye çıkmıştı. Bugün, sizin programınızda da Kocatepe ve şehitlikler ziyareti bulunuyor. Odamız’a, ilimize ve ülke tarihimiz için bir dönüm noktası olan Kocatepe’ye gösterdiğiniz ilgi dolayısıyla teşekkürlerimi sunuyorum Sayın Cumhurbaşkanım” dedi.

 

MAVİ VATANIN GÖZBEBEĞİ

Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ayrılmaz iki unsur olduğunu vurgulayan Serteser, “Yaklaşık 5 yüzyıldır birlikte yaşamış olan aynı milletin evlatları, Anadolu dara düşüp işgal günlerini gördüğünde de güçlerini birleştirmiştir. Milli Mücadele’nin hemen başında Kuzey Kıbrıs’ta kurulan cemiyetler, Kurtuluş Savaşımız’a maddi destek göndermiş ve takdire layık görülmüştür. Ayrıca, Tabip Yüzbaşı Remzi Bey, Mülâzım Tahir Bey,  Osman Necmi Bey, Mutasarrıf Fatih Bey, Rıfat Bey, Raşit Bey ve Ali Vefa Bey ile burada saymaya dakikaların yetmeyeceği büyük kahramanları bu vesile ile saygı ve rahmetle anıyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti’nin Akdeniz’deki egemenlik haklarını dünyaya ilan eden Mavi Vatanımızın gözbebeğidir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güvenliği, Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliğidir. Ekonomik olarak kalkınmak ve daha müreffeh günlere ulaşmak her iki devletin de hedefidir.

Bu bağlamda Türkiye ve Afyonkarahisar’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapılan ihracat hakkında sizlere bilgi vermek isterim:

Sizin de malumunuz olduğu üzere Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne 2022 yılında 1 milyar 324 bin 612 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti pazarında süt, peynir, işlenmiş et ürünleri, bakliyat, makarna, şeker, çay, deterjan, kuruyemiş, bisküvi, çikolata, tekstil, konfeksiyon, mobilya, ilaç, inşaat malzemesi gibi birçok Türkiye menşeli ürün tercih ediliyor. İlimizden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapılan ihracat ise 1 milyon 879 bin dolar. Bu rakamı yeterli bulmuyoruz, değerli dostum Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanım Turgay Deniz ile birlikte bu rakamı geliştireceğiz” ifadelerini kullandı. 

 

DENKTAŞ’IN DİZELERİ İLE SELAMLADI

Serteser, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kaderi ve ufku bir olan iki devletimiz arasındaki ekonomi ilişkisinin daha da gelişmesi için Afyonkarahisar iş dünyası olarak üzerimize hangi görev düşüyorsa yapmaya hazırız.

Bugünkü ziyaretinizle bizlere büyük bir onur yaşattığınız için çok teşekkür ediyorum.

100. yılını gururla kutladığımız Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetimizin kurucusu Raif Rauf Denktaş’ı, topraklarımızı vatan yapan tüm ecdadımızı bu vesile ile rahmet ve saygı ile anıyorum.

Sözlerimi, Merhum Denktaş’ın dizeleri ile bitiriyorum:

Ey Türk oğlu! Bu beldede senin için her şey var,

Bu toprağın her adımı senden bir parça saklar.”

 

KIBRIS HALKI, MİLLETİMİZİN KOPMAZ BİR PARÇASI

Serteser’in ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, iş insanlarına hitap etti. Cumhurbaşkanı Tatar, “Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda resmi ziyarette sizlere hitap etmekten duyduğum memnuniyeti sizlerle paylaşıyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden hepinize selam, hürmet ve sevgi getirdim. Bu ziyaretler, bu temaslar, aramızdaki kültürel bağları, aramızdaki münasebetleri, aramızdaki gönül birliğini, aramızdaki kutsal bağın pekişmesi bakımından çok anlamlı ve değerlidir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti, 29 Ekim 2023’te yüzyılını tamamlayacak ve inşallah Türkiyemizin yeni yüzyılı hepimize hayırlara vesile olacak. Bütün temennim ve dileğim budur. Kıbrıs Türk halkı da milletimizin kopmaz bir parçası olarak, Doğu Akdeniz’de bir Türk Devleti olarak verdiğimiz mücadeleler, direnişimiz, bir bakıma Türk Tarihi’nde bizlerin de bir destan yazması ile, Rum-Yunan ikilisine, İngiliz’e ve diğer emperyalist güçlere karşı verdiğimiz kutsal mücadele ile bir devlet sahibiyiz. Bu devletin adı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. Oradaki halkımızın bağımsızlığını, özgürlüğünü, hürriyetini ifade eder. Bunu yaşatmak için çeşitli farklı boyutları ile anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti ile her türlü ekonomik, ticari ve kültürel, siyasi ilişkilerimizi daha da sağlam temeller üzerinde inşa edilmesi için şu anda benim Cumhurbaşkanı olarak Türkiye ile olan çok önem verdiğimiz ilişkileri öbek öbek Türkiye’nin her yerinde farklı sivil toplum örgütleri ile, farklı kurumlarla, hem sanayi hem ticaret, aynı zamanda Belediyeler, aynı zamanda kurum ve kuruluşlarla, her türlü giderek artan ilişkilerle aramızdaki bağların daha da pekişmesini; Doğu Akdeniz’den baktığımızda gelecek yüzyıl bir bakıma Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti ile ekonomik entegrasyon anlamında daha da verimli bir sürece gireceğimize inanıyorum. Çünkü biz hâlâ izolasyon ve ambargo altındayız. Çünkü halkımı diz çöktürerek güneydeki Rum Cumhuriyeti’ne yama yapmak için birtakım oyunlarla karşı karşıyayız” dedi.

 

HER TÜRK İNSANI GÖRMELİ

Kuzey Kıbrıs’ın zenginliklerinin değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Tatar, “Bundan 20 yıl önce Birleşmiş Milletler’in hazırladığı Annan Planı’ndan sonra bizler büyük bir fedakârlık yaparak buna ‘evet’ dememize rağmen karşı taraf ‘hayır’ demiş, buna rağmen tek taraflı Avrupa Birliği’ne alınmışlar, bize verilen vaatler ise tutulmamıştır. Bizim de Türkiye ile daha sıkı entegrasyonlar geliştirmek suretiyle gerek ihracatımızı, gerek birtakım hizmetlerimizi Türkiye üzerinden ve Türkiye ile birlikte geliştirilmesi çabası içindeyiz. Anavatan Türkiye büyük bir devlet. Hacimlere baktığımızda zaten hacimler göstermektedir. Son yıllarda pandemi sıkıntısına rağmen, krizlere rağmen hep birlikte yaşadığımız acı 6 Şubat depremi sırasında gerçekten büyük adımlar atılmakta ve Türkiyemizin ihracatı süratle artmaktadır. Az önce konuştuğum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız da Afyon’un ihracatının sürekli olarak arttığını söylemiştir. Bu artan hacim içinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de ilişkilerinin gelişmesi ile gerek turizm, gerek, eğitim, gerek tarım, çeşitli farklı alanlarla önemli işbirliği yapılabileceği kanaatindeyim. Burada da turizm var, termal sularla, doğal kaynaklarla bizim insanlarımız da sık sık Türkiye’ye gelip gitmekte. Afyon, coğrafyanın yakınlığı, iletişim kanallarının daha yoğunlaşması ile mutlak surette bir destinasyon olarak Kuzey Kıbrıs’tan görülebilir. Karşılığında buradan da çeşitli farklı yollardan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ulaşmak, Maraş açılımı ile inşallah önümüzdeki dönemde turizmin daha fazla gelişmesi, daha fazla imkanlar anlamına gelecek. Gerek büyük otellerde, gerek ekoturizm anlamında Kıbrısımızın kültürü ile Kıbrısımızın eserleri ile her Türk insanının görmesi gereken bir yer olarak değerlendiriyorum. Çünkü tarihimiz çok zengin. 1571 yılında Osmanlı donanmasının 80 bin şehit vererek fethettiği Kıbrısımızın, geçmişte de Memlüklüler ve diğer akınlarda Türklerle temas halinde olduğunu görüyoruz. Keşfedilecek çok alanımız vardır. Kıbrıs, küçük bir ada olarak düşünebilir, gerçekten görülecek çok farklı yerler vardır. 1974’ten sonra çok farklı üniversitemiz kurulmuştur. En fazla öğrenci Türkiye Cumhuriyeti’ndendir. Bizlerin evlatları da sizlerin üniversitelerinde eğitim ve öğrenimlerini önümüzdeki dönem sürdürebilirler” ifadelerine yer verdi.

 

TATAR’DAN KOCATEPE VURGUSU

Cumhurbaşkanı Tatar’ın konuşması şu vurgularla sona erdi:

“Aynı duyguları paylaşan, kaderi paylaşan, aynı milli ve manevi değerleri hep yaşayan ve buna önem veren bizler gibi topluma ve bölge halklarına yön verebilecek sizler gibi mümtaz kişilerin Kuzey Kıbrıs’la ilişkilerinin gelişeceğini göreceğiz.

Bugün Afyonkarahisar’da, bu tarihi bölgede, bu tarihi şehirde Kocatepe’yi görmek, orada Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruz emrini 26 Ağustos’ta vermesi, bilahare 30 Ağustos’ta Başkomutan Meydan Muharebesi’ni kazanması, 30 Ağustos Zafer Bayramı, İzmir’in kurtuluşu, yüzyıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun buralardan kıvılcımının yakılması ile burasının tarihi önemi, sizlerin en büyük zenginliğinizdir diye değerlendiriyorum. Afyonkarahisar’da ve Kocatepe’de şu mesajı veriyoruz: Türklük için, milletimiz için, bu milletin kopmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk Halkı için, bu bölgenin tarihi değeri ve milletimizin bekası için, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonraki süreçte Kıbrıs Türk Halkı ile birlikte bu mücadeleleri vermiştir. Kıbrıs’ta hep Anadolu’ya bakarak mücadelemizi sürdürebildik. Osmanlı Devleti yönetiminin sona ermesi ve İngiliz sömürge yönetiminin başlaması ile aramızda o çağda çok büyük kopukluklar oluştu. İletişim yok, uçak yok, vapur yok. Milletin sevgisi ile direndik. Kopmaz bir parçası olarak Anadolu’ya baktık. Büyük Önder’in tarih sahnesine çıkması bize büyük ilham verdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile ‘Bir gün görecek’ diye hep Toroslara baktık. 20 Temmuz 1974, Kıbrıs’ta yeni bir dönüm noktası. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temellerinin atılması ile Doğu Akdeniz’de bir Türk devletinin inşallah sonsuza kadar varlığının beka meselesi olduğunu ifade ediyorum. Anavatanımız, yavru vatanımız ve Mavi Vatanımız; Doğu Akdeniz’deki zenginliklerin paylaşımında milli iradenin önemini sizlerle paylaşıyorum. Şu anda yürütmekte olduğumuz yeni siyasetimiz federal bir ortaklık değil, iki devlet formülü ile bir anlaşmanın olabileceğidir. Kuzey Kıbrıs Türk Devleti, kuzeyde egemen bir devlet olarak bir anlaşmanın parçası olabilirse o zaman Türkiye ile bağlarını kimsenin kopartması mümkün değildir. Türkiye ile olan anlaşmalarımız ve işbirliğimiz giderek artar ve devam eder. Doğu Akdeniz’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni bir kale olarak muhafaza etmek ve geliştirmek milletimiz için fevkalade önemlidir. Geçenlerde bunu Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de Bakü ziyaretimde paylaştım. Bir millet üç devlet ilkesinin yaygınlaşmasını temenni ettim. Mücadelemiz büyük milletimizin bu coğrafyadaki varlığının, özgürlüğümüzle, bağımsızlığımızla, hürriyetimizle ve onurlu yaşamamızla inşallah gelecek nesillere emanet edildiğinde, onların şanlı tarihimize yakışacak şekilde sürdürmesi ile mümkün olacaktır. Afyon’un mermeri çok önemli, tarımsal ürünleri çok önemli, termal ısınma ile seraları çok önemli. Bütün bu potansiyeli kendi aramızdaki ticarete yansıtabilirsek, bunların değerlendirilmesinden duyacağım mutluluğu ifade etmek isterim. Aynı milletin evlatları olarak varlığımızın devamı, bütün Türk Devletlerinin en güneydeki temsilcisi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bekası ve geleceği bütün millet için önemlidir. Çünkü biz Kıbrıs’ta büyük milletin kopmaz bir parçasıyız.”

Program, aile fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, programdan önce ATSO’da makam ziyareti gerçekleştirdi. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ve Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, Afyon Mermeri’ne işlenmiş Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti forsu ile isimliği Cumhurbaşkanı Tatar’a takdim etti. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Tatar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mermer büstü ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.