Arslan önce teröre tepki gösterdi, sonra Sağlık Market’i anlattı!

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Hasan Arslan bütçe görüşmelerinde söz alarak Sağlık Bakanlığı’nın en önemli uygulamalarından biri olan Sağlık Market konusunu gündeme getirerek genel kurulu bilgilendirdi.

Gündem Yayın: 26 Aralık 2023 - Salı - Güncelleme: 26.12.2023 17:59:00
Editör - Yüksel Elçi
Okuma Süresi: 6 dk.
123 okunma
Takip EtGoogle News

Bütçe görüşmeleri kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir konuşma yapan AK Parti Afyonkarahisar milletvekili Dr. Hasan Arslan, Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kuruluşlarının ihtiyaç duydukları tıbbi malzemelerin tedarikinin yapıldığı “Sağlık Market” hakkında bilgilendirme yaptı.

 

Teröristleri öven herkese lanet okudu!

Dr. Arslan sözlerine şehitleri rahmetle anarak başladı; Kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınları başta olmak üzere ülkemize başsağlığı, yaralılarımıza acil şifa diliyor PKK başta olmak üzere terörü, teröristi ve teröristbaşlarını öven, destekleyen, siyasi ya da siyasi olmayan herkese lanet olsun diyorum. Rabbim tez zamanda müstahaklarını göstersin inşallah.

 

“Ülkemiz sağlık alanında gerçek manada sıçrayış yapmıştır”

Arslan konuşmasında “Türkiye’nin sağlıkta dönüşüm programı ve sağlık alanında gerçekleştirdiği hizmetlerin sayısal anlamda özellikle OECD Avrupa bölgesi ülkeleri ile kıyaslamalarına OECD raporlarından ve diğer bazı ülkelerle kıyaslamalarına Dünya Bankası raporlarından bütün vatandaşlarımız erişebilir ve ülkemizin ivmesel açıdan farkını görebilir. Bu raporlardan da anlaşılacağı üzere ülkemiz sağlık alanında gerçek manada sıçrayış yapmıştır. Daha eksiğimiz yok mu derseniz tabi ki eksiğimiz de hedeflerimiz de var ve adım adım gerçekleştireceğiz inşallah” dedi. 

 

Sağlık Market uygulaması hakkında bilgilendirme yaptı

Bütçe görüşmeleri kapsamında genel kurulu ‘Sağlık Market’ uygulaması hakkında bilgilendiren Arslan sözlerine şöyle devam etti; Sağlık Bakanlığı ile Devlet Malzeme Ofisi arasında imzalanan tedarik İş Birliği Protokolü ile 2019 yılında faaliyete başlayan Sağlık Market uygulaması;

*Düzenli satın alma işlemi yapan binden fazla ayrı kurumu olan Sağlık Bakanlığı kurumlarının özellikle iş yükü fazla olan hastanelerinin satın alma işlemlerinin, potansiyel ekipçe merkezden, her il için bölgesel olarak ayrı ayrı yapılması ile idarelerin sağlık hizmetine odaklanmalarını sağlamak,

*Ürün kalite ve standartlarını tüm tesislerde oluşturmak,

*Standardize edilen ithal ürünlerin yerelleşme ve yerlileşmesine katkıda bulunmak,

*Sağlık Sanayii sektörünün güçlenmesini sağlamak,

*Sektörün ihracat potansiyelini arttırmak,

*Toplu satın almanın maliyet avantajlarını kazanmak,

*Hızlı tedarik ve ürüne erişilebilirliği güçlendirmek,

*Karbon ayak izini azaltmak amacıyla kurulmuştur.

 

“Dünya ülkelerinde birebir aynı sistem yok, sadece İngiltere’de basiti var”

2020 yılında mevcut protokolün revize edildiğini kaydeden Arslan üniversite hastanelerinin de kapsam içine alındığını söyledi. Arslan, “Sadece elektronik ihale ile alım metoduna katalog ve hastabaşı katalog metotları da eklenerek genişletilmiştir. Dünyada benzeri ama çok daha basiti İngiltere de NHS bünyesinde vardır ve şu an diğer dünya ülkelerince de izlenmektedir.

Başladığı dönemde pandemi ile karşılaşılmasına, tedarik sorunları yaşanmasına rağmen hızla büyümüş bugün itibariyle 167.000 tıbbi sarf malzemesi ve 6.200 ilaç barkodu, 2.554 marka ve 896 tedarikçi kapasitesine ulaşmış, tüm kamu hastanelerinin tıbbi saf malzemeleri alımlarının %48'i -ki bu değer 2023 yılı için 24 milyar TL'dir- sağlık marketten tedarik edilmiş yine tüm kamu hastanelerinin tüm ilaç alımının %90'ı -ki bu değer 2023 yılında 19 milyar TL'dir- toplam 43 milyar TL tutarındaki tedarik, sağlık marketten sağlanmıştır. Sağlık market uygulamasında Devlet Malzeme Ofisi, hastanelerin aynı ürünü aldığı fiyattan yaklaşık %21.6 ile %29 arasında daha uygun fiyata tedarik etmiştir. Mali tasarruf asıl hedef olmamakla birlikte kısa bir hesapla bu sistemin 2023 yılında 11 milyar TL avantaj sağladığı da görülmektedir. Devlet Malzeme Ofisi ve Sağlık Bakanlığı global büyük firmalar dahil birçok kişinin yapılamaz dediği süreci gerçekleştirmekle kalmamış birçok ülke sağlık bakanlığının pandemi döneminde yaşadığı tıbbi malzeme ve tedarik sorununu ülkemiz açısından rahatlıkla aşmamıza da vesile olmuştur” şeklinde konuştu.

 

“İthalatı azalıp ihracatın artmasına katkısı olacağına inancım tamdır”

Arslan sözlerini “Sağlık market, aynı ürünün o tesiste belirlenen periyottaki tüketim verisi kontrolünü de yaparak ilerleyen sipariş yönetiminden ürünün hastaya kullanımına kadar olan süreci dijital olarak izleyebilen, sadece en ucuzu değil değer bazlı satınalmaya imkan tanıyabilen tedarik metodu oluşturmuş, hala eksiklikleri ile öğrenen ve gelişen bir modeldir. Satın alınacak malzemelerin teknik şartname standartları, alanında uzman yaklaşık 250-300 kişiden oluşan dönemsel değişken ekip tarafından oluşturulmakta, şartname itirazları tüm ilgili firmaların hem itiraz hem kurum cevabını görebileceği tamamen şeffaf bir süreçle yönetilmektedir. Bu uygulamanın özellikle 2. Fazından sonra tıbbi malzeme ve ilaç açısından bölgesel pazar da oluşturacağına, ülkemiz sağlık sanayii sektörüne güç katacağına, ithalatın azalıp ihracatın artmasına katkısı olacağına inancım tamdır.  Bu başarılı çalışmaları nedeniyle hem sağlık Bakanlığını hem Devlet Malzeme Ofisini tebrik ediyor genel kurulu saygıyla selamlıyorum!” ifadeleri ile noktaladı.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.