Kiraz üreticisinin sorunları meclis gündeminde

İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Hakan Şeref Olgun, Kiraz üreticisinin sorunların TBMM gündemine taşıdı. Olgun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Gündem Yayın: 06 Temmuz 2023 - Perşembe - Güncelleme: 06.07.2023 20:15:00
Editör - Yüksel Elçi
Okuma Süresi: 2 dk.
191 okunma
Takip EtGoogle News

Çay, Sultandağı ve Akşehir bölgesinde yetişen Napolyon Kirazının diğer bölgelerde yetişen kiraza istinaden aroması ve görüntüsüyle daha önde gelen bir kiraz olmasına rağmen alım fiyatının 65 TL’den bir gün içinde 35-40 TL’ye düştüğünü belirten Milletvekili Olgun, bölgedeki kiraz üreticisinin bahçelerine çocuğu gibi baktığını ancak hak ettiği değerde kazanç sağlayamadığını hatırlattı.

 

Olgun, diğer ürünler gibi kirazın saklanabilecek bir ürün olmadığını hatırlatarak, kiraz üreticisinin 3-5 tüccarın kaderine bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

 

İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Kiraz da taban alım fiyatı uygulaması yapılması gerektiğini belirterek, Kiraz üreticisinin de devlet desteklemelerinden yararlandırılması gerektiğini ifade etti.

 

Bölgeye şoklama tesislerinin yapılması gerektiğini ifade eden Milletvekili Olgun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya cevaplaması için şu soruları yöneltti.

 

  1. Bu sezon 65 TL’den açılan kiraz alımı iki gün içinde 35-40 TL’ye düşmüş olup üretici perişan haldedir. Bunun için acil önlem çalışmanız var mıdır?
  2. Kiraz üreticileri için destekleme çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu desteklerden kimler nasıl yararlanmaktadır?
  3. Bakanlık olarak diğer bazı tarım ürünlerinde olduğu gibi Kiraz Alım fiyatlarında taban fiyat uygulaması yapılacak mı? Böyle bir çalışmanız var mıdır? Varsa gelinen son durum nedir?
  4. Bölgede Kiraz alımı yapan firmalar denetleniyor mu? Denetleniyor ise ne sıklıkla denetleniyor?
  5. Kiraz alımı yapan firmalara düşük fiyat uygulamalarında herhangi bir yaptırım uygulanıyor mu?
  6. Kiraz üreticisinin girdi maliyetlerini düşürmeye yönelik çalışmalarınız var mıdır? Varsa ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
  7. Bölgeye yeterli kiraz şoklama tesisi var mıdır? Varsa işleme kapasitesi nedir?
  8. Kiraz şoklama tesisi yok ise bölgeye yeterli bir şoklama tesisi kurulacak mı? Bu yönde bir çalışmanız var mıdır?
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.