Eklemeli İmalat Günü Konferansında Artuk AVIATION programa damga vurdu

Ankara Gazi Üniversitesi’nde dünyadaki öncü firmalarla akademisyenler ve işadamlarının bir araya geldiği Eklemeli İmalat Günü Konferansında Afyonkarahisar’dan Artuk AVIATION programa damga vurdu.

Gündem Yayın: 18 Ekim 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 18.10.2023 20:38:00
Editör - Yüksel Elçi
Okuma Süresi: 9 dk.
197 okunma
Takip EtGoogle News

Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası Mimar Kemalettin Konferans Salonunda Eklemeli İmalat Günü Konferansı gerçekleşti. Konferansta Afyonkarahisar’da eklemeli imalat teknolojisi alanında sektöre yön veren Artuk AVIATION Yönetim Kurulu Başkanı Önder Artuk’ta bir sunum yaparak önemli noktalara değindi. 


“BU CAMİA GÜZEL BİR ŞEKİLDE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR”
ADDVALUE ve Artuk AVIATION öncülüğünde düzenlenen sempozyumda ilk olarak sunum yapan Eklemeli İmalat Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKTAM) Akademisyeni Prof. Dr. Metin U. Salamcı, açılış konuşmasını yaptı. Salamcı, “Tıpkı küçük mikron tozlarını birbirine eklerken, zorluklar yaşadığımız gibi,  ön görmediğimiz bir sürü parametre var. Aynı şekilde insanız biz. Bizlerde bu eklemeli imalat camiasında arkadaşlarımızı bir araya getirirken, bir bütünü oluşturmaya çalışırken, ülkemizi büyütmeye çalışırken ister istemez kendi şahsi gözetimimizde bu büyüklükte illaki bir etken olarak devreye giriyor. Ama çok şükür bu camia güzel bir şekilde büyümesine devam ediyor. Başta bu etkinliği düzenleyen başta Sinan Koşumcu ve Artuk Avıatıon’a çok teşekkür ediyorum. Bundan 4 yâda 5 sene evvel yine aynı salonda bu çerçevede etkinlik düzenlemiş ve o etkinliğin bir yansıması olarak ta Gazi Üniversitesi 1004 programına müracaat etmeyle ilgili olarak ilk adımı atmış idi. Ben bu tür toplantıların, özellikle Sadık Beyin organize etmiş olduğu toplantıların Gazi Üniversitesine çok büyük bir uğur getirdiğini biliyorum. Bugünkü toplantının da Gazi Üniversitesinin işin içerisinde olduğu yeni bir aksiyon için uğur getirmesini umut ediyorum” diye konuştu. 


“AİRBUS’TAN SEKTÖRÜN UFKUNU AÇAN SUNUM”
Sempozyumda dünyada uçak denilince akla ilk gelen firmaların başında gelen AİRBUS Firmasından Mr. Hauke Schultz telekonferans yöntemiyle bağlanarak eklemeli imalat yöntemiyle üretilen uçak parçalarıyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Sempozyumda Mr. Hauke, katılımcılarında merak ettiği sorulara açıklık getirdi. Mr. Hauke, AİRBUS firmasının 2015 yılında başlattığı eklemeli imalat teknolojisi ile geliştirilen uçak parçalarının 2022 yılına kadar gediği safhaları anlattı. Hauke, “AİRBUS’ın tasarladığı ve ürettiği sivil ve askeri uçaklar dünya genelinde satılmaya devam edecek” dedi. 


“GEÇTİĞİMİZ YILDAN BU YANA 4 BİNDEN FAZLA PARÇA ÜRETTİK”
Türkiye’nin önde gelen uçak parçası üreticisi TUSAŞ TAI Firmasından Dr. Remzi Ecmel Ece, “Bizim eklemeli imalat birimimiz müdürlük seviyesinde TUSAŞ’ta. TUSAŞ 12 yılda toplamda eklemeli imalata, AİRBUS’un sunumunda da izlediniz, onların mı teknolojiye önem verdiğinizi gördünüz. Bizde havacılığın dev firmaları arasında yer almak isteyen bu eklemeli imalat konusunda söz sahibi olmak isteyen bir firma olduğumuz için önem veriyoruz. Bu kapsamda yatırımlar yapıyoruz. Toplam yatırım tutarımız 15 milyonun üzerine çıktı. Bu demektir ki şirket olarak ciddi anlamda bu teknolojiye aslında önem veriyoruz ve uzun vadeli buna ilişkin yol haritamızda var. Geçtiğimiz yıldan bu yana yaklaşık 4 binden fazla parça ürettik. Bunların içerisinde 24 farklı uçabilen yapısal parçada bulunuyor” diye konuştu. 


“HAVACILIK MOTOR PARÇALARI ÜRETİMİNDE EKLEMELİ İMALATI KULLANIYORUZ”
Türk Motor Şirketi TEI yetkilisi Akın Orhangül yaptığı sunumda şu ifadelere yer verdi:
“20 kişilik mühendis ve teknisyenden oluşan bir ekibimiz var. Son zamanlarda da havacılık motor parçaları üretiminde eklemeli imalatı kullanıyoruz. Bunun endüstriyelleşmesindeki en büyük engellerden biride aslında bir sürü etken var. Bunlardan biriside en büyük girdi toz ham malzeme. Final parça kalitesine doğrudan etkiliyor.  Toz ham malzemeyi kullandıkça özellikleri değişiyor. Ama ne kadar malzemeye etki ediyor, parçanın kullanılabilirliğini ne kadar etkiliyor bunu ortaya koymak lazım. Toz ham malzeme aslında kompleks bir malzeme.”


“NEFES ALABİLEN ÇELİK YAPININ İÇİNDE ÇOK SAYIDA MİKRO GÖZENEK VAR”
BLT Yetkilisi Slobodan ILIC, yaptığı sunumda “Nefes alabilen çelik yapının içinde dağılmış çok sayıda üç boyutlu, birbirine bağlı mikro gözenek vardır. Nefes alabilen mikro gözeneklerin gözenek çapı 0,03 ila 0,05 mm'dir uygulanabilir malzemeler 420, CX ve diğer paslanmaz çeliktir. Kalıp çeliğinin iyi hava geçirgenliği nedeniyle üretilen ürünün yüzey konturu temizdir; Dolum direncini etkili bir şekilde azaltabilir. Kalıbın sıkıştırma kuvvetini azaltın; kalıbın ağırlığını azaltın ve malzemelerden tasarruf edin. Özetle kalıp yapısının tasarımı, enjeksiyonlu kalıplama makinesi ve basınçlı döküm makinesi modellerinin seçimi basitleştirilebilir. Geçirgen metal malzemelerin geliştirilmesi ve uygulanması, malzemelerin geri dönüşümü ve çevrenin korunması açısından faydalı olan malzeme ve enerji tasarrufu sağlayabilir ve geniş uygulama beklentilerine, geniş kapsamlı ekonomik ve sosyal faydalara sahiptir” ifadelerine yer verdi. 


“2 MAKİNEYLE BAŞLADIK, PANDEMİDE 20 MAKİNEYE ÇIKTIK”
Estetik Diş Laboratuvar Yetkilisi Necdet Lafçı,  2 makineyle girdiğim süreçte pandemiyi 20 makineyle tamamladım. Şuanda da 24-25 makinem mevcut. Bu katmanlı üretimler maliyeti düşürmek ve hata oranını en aza indirmek mümkün. Hastanelere hizmet ettiğimiz için bundan en az düzeydeki vatandaşımızda dahil olmak üzere faydalanıyor. Katmanlı üretimle verimlilik arttı. Geri dönüşler çok çok azaldı. Bu pandemi ve pandemiden sonrada özel laboratuvarlara, özel kliniklere Türkiye’nin her yerine 12 saate teslim etmeye başladık. Çünkü makinelerle bir sistem kurup üretiyorsun bu hava yoluyla ve kargoyla oluyor günlük olarak 15 bin kalem iş üretiyorum, bu ciddi bir rakam” diye konuştu.


“ASELSAN SAVUNMA SANAYİİNDE LİDER FİRMALARDAN”
Aselsan Yetkilisi Dr. Evren Tan, Aselsan’da kullanılan eklemeli imalat yöntemleri hakkında bilgiler aktardı. Tan, “Aselsan 10 bin kişiye varan personeli ile Haberleşme Bilişim Teknolojileri, termal kameralarla ilgilenen bölümüz, radarlarla ilgilenen radar bölümümüz, savunma sistem teknolojileri ve bizim sivil hayatı ilgilendiren bölümümüz gibi alanlarda hizmet sağlayan aslında savunma sanayiinde lider firmalardan biriyiz. Bu alanlar arasında çalışmalar yaparken, bizim geldiğimiz noktada eklemeli imalat ne diye baktığımız zaman aslında ilk eklemeli imalat cihazımızı 1996 yılında çalışmalara başlayıp 2005 yılında aldığımızı görüyoruz. Ülkemizin geçmişine baktığımız zaman eklemeli imalat teknolojilerinin Aselsan’da başladığını söylemek yanlış olmaz. Metaller konusundaki bilgi birikimimiz 2005 yılından bu tarafa başlıyor. Alt yapımızı da 2015 yılında yapmış bulunmaktayız” dedi. 


“GÜLHANE’DE EKLEMELİ İMALATI TERCİH ETTİK”
Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (METÜM) Yetkilisi Prof. Dr. Simel Ayyıldız, Gülhane Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hastanesinde birçok başarılması mümkün olmayan vakalara eklemeli imalat ile portatif uzuvlar geliştirerek birçok insanın hayatına dokunduklarını vurguladı. Ayyıldız, “Biz neden eklemeli imalatı tercih ettik, medikal üretimlerde? Eklemeli imalatla özellikle medikal alanda şekillendirilmesi güç olan bölgelerde hakikaten bu tip üretimleri yapmak çok kolay. Tasarladıktan sonra üretecekleriniz, üründen elde edecekleriniz ve finalde hastaya yerleştirildiği zaman özellikle kafatası bölgesindeki eksikliklerin giderilmesindeki simetri, hastanın görüntüsü her zaman hep ilk zamanki görüntülerine kavuşmak istiyorlar. En büyük hayalleri bu. Gerçekten ona yakın şekilde üretimler elde edip hastanın sosyal yaşantısına dönmesini sağlayabiliyorsunuz” dedi. 


“ÇİN RÜŞTÜNÜ İSPATLADI”
ADDVALUE Yetkilisi Sadık Sinan Koşumcu “ADDVALUE firmasını Önder Artuk Bey ile birlikte kurduk. Firmanın amacı eklemeli imalat noktasında firmalara destek olmak ve makine satışı yapmak. CNC noktasından kendi markamız olan Asya markasıyla yüzde yüz Çin çalışıyoruz. İnsanlar çini çok beğenmiyordu, Çin kalitesiz diye biliniyordu ama Çin Rüştünü ispatladı. Belki de en kaliteli mallar arasından Çin başı çekmekte. CNC ürünlerde Avrupa ve Japon öndeydi ama Çin yeni teknolojiler sayesinde şu anda hassasiyet konusunda belki Japonya’yı ve Avrupa’yı geride bırakmış durumda. Eklemeli imalat noktasında biz tamamen metal eklemeli imalat yapıyoruz” diye konuştu.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.